Skip to main content

Wist je dat bijna de helft van onze bevolking problemen heeft met slapen?

Zeker 40% zegt dat ze zó slecht slapen dat het hun dagelijks functioneren belemmert. Ze krijgen last van bijvoorbeeld concentratieproblemen, vergeetachtigheid of een slecht humeur. Niet echt waar je op zit te wachten tijdens een werkdag.

De problemen gaan vaak over het doorslapen, moeite met inslapen of te vroeg wakker worden. Herken jij jezelf daarin?

Heb jij moeite met opstarten of word jij regelmatig wakker gedurende de nacht?

 

Het is belangrijk om hier iets aan te doen, omdat je tijdens je slaap:

Herstelt, geneest en gereinigd wordt. Daarnaast worden ervaringen en prikkels verwerkt, gaat je immuunsysteem aan het werk en kunnen hormonen hun werk doen om alles goed te laten functioneren in het lichaam.

 

Niet zo gek dus dat problemen met de nachtrust ook samenhangen met een slechte geestelijke gezondheid (denk aan veel negatieve gedachten), langdurige stress, aandoeningen en pijn. Het lichaam is één, verbonden, wanneer er 1 schakeltje kapot is in de ketting, kan deze niet meer goed werken, waarna er na verloop van tijd alleen maar meer defecten optreden.

 

Een aantal voorbeelden van ‘missende schakels’ die slaapproblemen kunnen veroorzaken:

 

  • Het is van essentieel belang dat jij geen grote vitamine- mineralen tekorten hebt

Zodra jij een tekort hebt aan belangrijke vitaminen zoals vitamine C en B- vitamines, kan er niet voldoende Melatonine = slaaphormoon, aangemaakt worden. Ook het aminozuur Tryptofaan heeft een grote rol bij de aanmaak van Melatonine. Dit stofje zorgt o.a. voor het inslapen en doorslapen aan één stuk, zodat je lichaam genoeg tijd heeft om zijn werk te doen en goed te kunnen laten functioneren zonder klachten, kwaaltjes en ziekten.

 

Tryptofaan vind je met name in eiwitrijke producten zoals:

Eieren, vlees en vis. Ook havermout en ongebrande noten zijn plantaardige opties die aandelen van dit stofje bevatten.

 

  • Volwaardige en gevarieerde, natuurlijke voeding is dus van groot belang bij het in- door slapen en goed wakker worden!

 

  • Laaggradige ontsteking en virussen, bacteriën, schimmels, parasieten (= Pathogenen)

Zijn ook niet slaap bevorderend. Deze verstoren het lichaam en activeert het immuunsysteem. Zodra dit in werking wordt gezet, gaat het immuunsysteem het slaapstofje Tryptofaan opsnoepen en gebruiken om deze vijanden de deur uit te werken.

Wat betekent dat? Geen slaapstofjes meer voor jou.. met alle gevolgen van dien.

 

  • Langdurige stress en veel activiteit in de avond

Zijn echte boosdoeners voor de kwaliteit van jouw slaap.

Zodra jij spanning of stress ervaart, gaat sporten, werken of studeren in de avond, maak je het activerende hormoon cortisol aan, die levert direct energie en zet je op scherp. Door dit stofje wordt je wakker in de ochtend en kan je zonder nadenken op de vlucht slaan, mocht er een tijger voor je neus verschijnen.

Een belangrijk hormoon dus. Deze wil je alleen niet opwekken tegen het slapen gaan, Cortisol duwt het slaaphormoon Melatonine als het ware opzij.

 

TIP dus: trek de stekker eruit na 20:00 / 21:00 en maakt plaats voor rustgevende activiteiten, zoals: muziek luisteren, een boek lezen, buiten wandelen, (yin) yoga, meditatie, tijd spenderen met je partner of een vriend / vriendin waar je je fijn bij voelt. Doe iets wat je leuk vindt en je helpt ontspannen.

 

  • Magnesium

Is een belangrijk mineraal voor ontspanning en een goede kwaliteitsnachtrust. Stress ‘vreet’ dit mineraal als het ware op en kan bij voldoende aanvulling je helpen in een diepe REM- slaap te komen en het piekeren te verminderen in de avond.

Er zijn veel soorten Magnesium te verkrijgen op de markt. Pak altijd een wat duurdere, hoge kwaliteit variant.

 

  • Neem contact met mij op voor belangrijke aanvullende tips en advies hierover. Via een gepersonaliseerd behandelplan zoomen wij samen in op je systeem om jouw slaapklachten bij de oorzaak aan te pakken.

 

De EMB bloedtesten waar ik mee werk meten het bloed op eventuele oorzaken zoals: vitamine- mineralen tekorten, laaggradige ontstekingen, een belasting van bacteriën, virussen, schimmels of parasieten, stress parameters en hoe het staat met jouw neurotransmitters.

Al deze factoren zijn allemaal erg belangrijk voor een fijne en goede nachtrust.